Psychologie en Therapie

- Emotionally Focused Therapie

Emotioneel lijden, persoonlijke groei, mentale gezondheid, gedragsverandering, traumaverwerking, relatieproblemen, zelfontdekking.

Wat is EFT?

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een vorm van therapie die zich richt op emoties als drijvende kracht in ons leven. Vooral voor paren is deze vorm van behandeling inmiddels uitgegroeid tot een internationaal bekende therapievorm. Bij EFT komen diverse perspectieven bij elkaar: de hechtingstheorie, het systemische of interpersoonlijke perspectief en het experiëntiële of intrapersoonlijke perspectief. In een EFT-behandeling wordt niet alleen gekeken naar de communicatie- en gedragspatronen tussen partners, maar vooral ook naar hoe de onderlinge verbinding en bereikbaarheid er uit ziet. EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in een partnerrelatie. EFT is effectief bij diverse paren, ook bij psychische of lichamelijke klachten.

Waarom EFT?

Het is een  vorm van therapie waarbij emoties centraal staan.
De hechtingstheorie van Bowlby is een van de pijlers van EFT (emotionally focused therapy). EFT wordt tegenwoordig veel toegepast en is een praktische vorm van relatietherapie.

 

EFT kan ook individueel worden toegepast en heet dan EFIT (emotionally focused individual therapy).

Wat is EFIT en Waarom EFIT?

Ook bij de individuele benadering van EFT ligt de nadruk op emoties. Emoties geven richting aan ons gedrag. Bij EFIT leer je stil te staan bij je emoties, ze te herkennen en erkennen, te gebruiken en te verwerken en herstructureren. Daardoor krijg je toegang tot kernemoties, kun je nare emoties verwerken, krijg je een beter zelfbeeld en leer je vertrouwen op je innerlijke kompas.

Hoe werkt EFIT?

Door te focussen op emoties, wordt toegang verkregen tot onderliggende patronen en reacties. Dit helpt vooral bij mensen die zich onzeker voelen, of angstig. Of bij mensen die zich alleen voelen, buitengesloten of verlaten en/of bij wie er gebeurtenissen uit het verleden een rol blijven spelen in het huidige leven. Vaak zijn het ook mensen die merken dat ze telkens in hetzelfde probleem belanden of vastzitten in bepaalde belemmerde patronen. Mensen die vaker vastlopen in relaties met anderen of wie het juist niet lukt om relaties aan te gaan.

Klachten ontstaan vaak voor na een scheiding of na verlies of in een periode van rouw. Vaak kiezen mensen ook voor EFIT als ze last hebben van lichamelijke stressklachten of merken dat ze niet meer zo lekker functioneren thuis op je werk of opleiding.

Emotionally Focused Therapie

Testimonials

De hulp van Birgitte heeft inzicht gegeven in patronen die onze relatie beïnvloeden. De sessies tijdens het weekend zijn heilzaam geweest en bieden aanknopingspunten voor het verbeteren van onze verbinding. Birgitte is een kundige professional die zich goed voorbereid en daardoor een gerichte bijdrage kan leveren met relatietherapie. Haar warme hartelijkheid werd benadrukt door het betrekken van haar persoonlijke ervaringen in de sessies. Daarnaast weet ze de kennis goed te vertalen om tijdens de sessies samen op dezelfde golflengte te komen.

Bastiaan en Monique

Birgitte is een uitstekende hulpverlener. Analytisch erg sterk, meelevend zonder overdrijven, stelt de juiste vragen en vraagt ook dóór op de goede manier. Probeert niet te imponeren met moeilijke woorden maar weet overduidelijk meer dan genoeg van psychische processen en hoe daar mee om te gaan. Ik ben erg goed geholpen.

Erwin Noorman

Ik voel mij bij Birgitte in goede handen. Zij is vakkundig en in het bezit van achtergrondkennis en eigen ervaring. Dit deelt ze ook en dat geeft de training naast inhoud ook een persoonlijke touch. Bijvoorbeeld het delen van gedichten, inspirerende verhalen of persoonlijke ervaringen uit eigen leven. Dit creëert openheid, warmte en laagdrempeligheid in de sessie, naar mijn gevoel. Het wordt nooit overmatig betrokken, waarbij het geen groepstherapie wordt of er te diep wordt ingegaan op persoonlijke problematiek. Het gaat om het nu, het voelen en het zijn.

 

Anoniem

Birgitte heeft mij in de EMDR therapie leren om te gaan en mezelf te vergeven, ik leef weer in het heden in plaats van in het verleden. De mindfulness trainingen hebben er voor gezorgd dat ik zaken niet zo meer overdenk. Problemen maak ik klein en maak ik niet groot. Ik ben terug in het moment gekomen. Het is niet zo dat de problemen allemaal zijn opgelost, het is meer dat ik de problemen aankan en weer positief in het leven sta.

Hans Wind

Hoewel ik vooraf wat huiverig was voor het groeps-aspect, bleek dat juist veel toe te voegen aan zowel de mindfulness-training als de compassie-training die ik bij Syntagma heb gevolgd. Dankzij de zeer deskundige en professionele begeleiding door Birgitte zijn beide trainingen enorm waardevol voor mij geweest! Ik heb Birgitte -ook in mijn individuele traject- ervaren als een heel prettige, open, nuchtere, empatische en gedreven psycholoog en trainer. Ze analyseert snel en scherp, weet de juiste sfeer te creëren, gaat de moeilijke dingen niet uit de weg, stelt de goede vragen, gebruikt  humor op een fijne manier en geeft praktische handvatten om mee verder te kunnen. Doordat Birgitte kan putten uit een gedegen theoretische achtergrond met een diversiteit aan ervaringen, opleidingen en aanvullende scholingen kan ze gemakkelijk aansluiten en schakelen en zo steeds de best passende route vinden. Het heeft mij erg geholpen in het beter kunnen luisteren naar en handelen volgens mijn gevoel, en in het vinden van meer rust, vertrouwen en stevigheid. Heel veel dank daar voor! M. v. I.

M. v. I.

Emotionally Focused Therapie

Beroepsvereningingen

Birgitte is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen en netwerken.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor de 3-maandelijkse nieuwsbrief per mail!

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Algemene voorwaarden Privacy Disclaimer
Ontworpen en ontwikkeld door mintis.nl