Psychologie en Therapie

- Compassion Focused Therapie

Emotioneel lijden, persoonlijke groei, mentale gezondheid, gedragsverandering, traumaverwerking, relatieproblemen, zelfontdekking.

Wat is CFT?

Compassion-focused therapy (CFT), Compassiegerichte therapie genoemd, is een therapievorm die gericht is op het  bevorderen van (zelf)compassie. CFT, ontwikkeld door Professor Paul Gilbert, baseert zich op een evolutionair model om psychologische problemen te conceptualiseren en te verlichten.

Waarom CFT?

Onderzoek naar het gunstige effect van het ontwikkelen van compassie ofwel mededogen is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen, waarbij de ontwikkeling van innerlijk mededogen een belangrijke focus en doel van therapie zijn. Uit recent onderzoek, onder andere door Radboud UMC, blijkt dat zelfcompassie het gevoel van emotioneel welzijn significant doet toenemen, terwijl stress, angst en depressie afnemen.

Hoe werkt CFT?

Jezelf trainen in compassie kan een breed scala aan fysiologische en psychologische voordelen bieden.  Compassion-focused therapy (CFT) is een therapievorm die gericht is op het bewust bevorderen van compassie en is zeer effectief om te leren omgaan met pijnlijke emoties, schaamte en zelfkritiek. Deze emoties spelen een belangrijke rol bij verschillende veelvoorkomende psychische problemen. Om ruimte te creëren en in actie te komen om voor onszelf en anderen te zorgen, is het nodig om een compassievolle en liefdevolle houding naar onszelf te ontwikkelen. CFT biedt handvatten om met schaamte, schuld en zelfkritiek om te gaan. Ook helpt CFT met de acceptatie van omstandigheden die we niet in de hand hebben, waar we geen controle over hebben. Je leert je beter te verhouden tot pijn, door opmerkzaamheid en een houding van niet oordelen, van vriendelijkheid en bereidheid tot empathie en het nemen van verantwoordelijkheid. Door jezelf en anderen met meer compassie, mededogen en acceptatie tegemoet te treden, ben je beter in staat om met moeilijkheden en lijden om te gaan.

Compassion Focused Therapie

Testimonials

De hulp van Birgitte heeft inzicht gegeven in patronen die onze relatie beïnvloeden. De sessies tijdens het weekend zijn heilzaam geweest en bieden aanknopingspunten voor het verbeteren van onze verbinding. Birgitte is een kundige professional die zich goed voorbereid en daardoor een gerichte bijdrage kan leveren met relatietherapie. Haar warme hartelijkheid werd benadrukt door het betrekken van haar persoonlijke ervaringen in de sessies. Daarnaast weet ze de kennis goed te vertalen om tijdens de sessies samen op dezelfde golflengte te komen.

Bastiaan en Monique

Birgitte is een uitstekende hulpverlener. Analytisch erg sterk, meelevend zonder overdrijven, stelt de juiste vragen en vraagt ook dóór op de goede manier. Probeert niet te imponeren met moeilijke woorden maar weet overduidelijk meer dan genoeg van psychische processen en hoe daar mee om te gaan. Ik ben erg goed geholpen.

Erwin Noorman

Ik voel mij bij Birgitte in goede handen. Zij is vakkundig en in het bezit van achtergrondkennis en eigen ervaring. Dit deelt ze ook en dat geeft de training naast inhoud ook een persoonlijke touch. Bijvoorbeeld het delen van gedichten, inspirerende verhalen of persoonlijke ervaringen uit eigen leven. Dit creëert openheid, warmte en laagdrempeligheid in de sessie, naar mijn gevoel. Het wordt nooit overmatig betrokken, waarbij het geen groepstherapie wordt of er te diep wordt ingegaan op persoonlijke problematiek. Het gaat om het nu, het voelen en het zijn.

 

Anoniem

Birgitte heeft mij in de EMDR therapie leren om te gaan en mezelf te vergeven, ik leef weer in het heden in plaats van in het verleden. De mindfulness trainingen hebben er voor gezorgd dat ik zaken niet zo meer overdenk. Problemen maak ik klein en maak ik niet groot. Ik ben terug in het moment gekomen. Het is niet zo dat de problemen allemaal zijn opgelost, het is meer dat ik de problemen aankan en weer positief in het leven sta.

Hans Wind

Hoewel ik vooraf wat huiverig was voor het groeps-aspect, bleek dat juist veel toe te voegen aan zowel de mindfulness-training als de compassie-training die ik bij Syntagma heb gevolgd. Dankzij de zeer deskundige en professionele begeleiding door Birgitte zijn beide trainingen enorm waardevol voor mij geweest! Ik heb Birgitte -ook in mijn individuele traject- ervaren als een heel prettige, open, nuchtere, empatische en gedreven psycholoog en trainer. Ze analyseert snel en scherp, weet de juiste sfeer te creëren, gaat de moeilijke dingen niet uit de weg, stelt de goede vragen, gebruikt  humor op een fijne manier en geeft praktische handvatten om mee verder te kunnen. Doordat Birgitte kan putten uit een gedegen theoretische achtergrond met een diversiteit aan ervaringen, opleidingen en aanvullende scholingen kan ze gemakkelijk aansluiten en schakelen en zo steeds de best passende route vinden. Het heeft mij erg geholpen in het beter kunnen luisteren naar en handelen volgens mijn gevoel, en in het vinden van meer rust, vertrouwen en stevigheid. Heel veel dank daar voor! M. v. I.

M. v. I.

Compassion Focused Therapie

Beroepsvereningingen

Birgitte is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen en netwerken.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor de 3-maandelijkse nieuwsbrief per mail!

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Algemene voorwaarden Privacy Disclaimer
Ontworpen en ontwikkeld door mintis.nl