Psychologie en Therapie

- Acceptance Committance Therapie

Emotioneel lijden, persoonlijke groei, mentale gezondheid, gedragsverandering, traumaverwerking, relatieproblemen, zelfontdekking.

Wat is ACT?

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapie, therapie gericht op acceptatie en toewijding en is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden/accepteren van jouw (onverkaarde) klachten centraal staat.
Je leert om het zinloze gevecht met vervelende, onwelkome emoties, gedachten en lichamelijke sensaties waar mogelijk te stoppen. Zo ontstaat er ruimte en aandacht voor dingen die echt belangrijk voor je zijn en waar je je mee wilt en kunt verbinden, commitment. Het doel is niet om klachten op te lossen of te verminderen, maar om mentaal veerkrachtiger te worden.

Hoe werkt ACT?

Met de ACT methode leer je om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die je tegenkomt in je leven, zodat je je aandacht kunt richten op waardevolle dingen. Het is een ervaringsgerichtet herapie, waarbij je binnenwereld, gedachten en emoties, en je lichaam centraal staan Mindfulness oefeningen zijn onderdeel van de therapie. De behandeling heeft verder veel raakvlakken met cognitieve gedragstherapie.

Het ACT model

ACT bestaat uit 6 stappen die in willekeurige volgorde kunnen worden uitgevoerd:

  • 1. Acceptatie: ruimte maken voor vervelende ervaringen.
  • 2. Defusie: afstand nemen van je gedachten.
  • 3. Het zelf: flexibel omgaan met je zelf(beeld).
  • 4. Hier en nu: aandacht voor het hier en nu.
  • 5. Waarden: stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt.
  • 6. Toegewijd handelen: investeren in je waarden.

Het doel van ACT is om van een fysiek of mentaal probleem tot een flexibele manier van denken te komen, door middel van de bovenstaande 6 stappen.

Acceptance Committance Therapie

Testimonials

Ik voel mij bij Birgitte in goede handen. Zij is vakkundig en in het bezit van achtergrondkennis en eigen ervaring. Dit deelt ze ook en dat geeft de training naast inhoud ook een persoonlijke touch. Bijvoorbeeld het delen van gedichten, inspirerende verhalen of persoonlijke ervaringen uit eigen leven. Dit creëert openheid, warmte en laagdrempeligheid in de sessie, naar mijn gevoel. Het wordt nooit overmatig betrokken, waarbij het geen groepstherapie wordt of er te diep wordt ingegaan op persoonlijke problematiek. Het gaat om het nu, het voelen en het zijn.

 

Anoniem

Birgitte heeft mij in de EMDR therapie leren om te gaan en mezelf te vergeven, ik leef weer in het heden in plaats van in het verleden. De mindfulness trainingen hebben er voor gezorgd dat ik zaken niet zo meer overdenk. Problemen maak ik klein en maak ik niet groot. Ik ben terug in het moment gekomen. Het is niet zo dat de problemen allemaal zijn opgelost, het is meer dat ik de problemen aankan en weer positief in het leven sta.

Hans Wind

Hoewel ik vooraf wat huiverig was voor het groeps-aspect, bleek dat juist veel toe te voegen aan zowel de mindfulness-training als de compassie-training die ik bij Syntagma heb gevolgd. Dankzij de zeer deskundige en professionele begeleiding door Birgitte zijn beide trainingen enorm waardevol voor mij geweest! Ik heb Birgitte -ook in mijn individuele traject- ervaren als een heel prettige, open, nuchtere, empatische en gedreven psycholoog en trainer. Ze analyseert snel en scherp, weet de juiste sfeer te creëren, gaat de moeilijke dingen niet uit de weg, stelt de goede vragen, gebruikt  humor op een fijne manier en geeft praktische handvatten om mee verder te kunnen. Doordat Birgitte kan putten uit een gedegen theoretische achtergrond met een diversiteit aan ervaringen, opleidingen en aanvullende scholingen kan ze gemakkelijk aansluiten en schakelen en zo steeds de best passende route vinden. Het heeft mij erg geholpen in het beter kunnen luisteren naar en handelen volgens mijn gevoel, en in het vinden van meer rust, vertrouwen en stevigheid. Heel veel dank daar voor! M. v. I.

M. v. I.

Acceptance Committance Therapie

Beroepsvereningingen

Birgitte is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen en netwerken.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor de 3-maandelijkse nieuwsbrief per mail!

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Algemene voorwaarden Privacy Disclaimer
Ontworpen en ontwikkeld door mintis.nl