Psychologie en Therapie

- Cognitieve Gedragstherapie

Emotioneel lijden, persoonlijke groei, mentale gezondheid, gedragsverandering, traumaverwerking, relatieproblemen, zelfontdekking.

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve therapie en gedragstherapie, ofwel therapie gericht op het denken en therapie gericht op het doen, zijn de laatste jaren meer en meer geïntegreerd en leiden, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek tot vergelijkbare positieve effecten. Hieruit is de cognitieve gedragstherapie en uitvoeriger nog tot de geïntegreerde cognitieve gedragstherapie ontstaan.

Met behulp van een vast stramien, als basis en kader voor het therapeutisch proces, vindt binnen de Cognitieve Gedragstherapie de behandeling plaats en krijgen denken en doen beide een plaats.

Cognitieve Gedragstherapie bestaat uit een therapeutische benadering die uitgaat van cognities (het denken) en van gedrag (het doen en laten).

Cognitie:

Meestal wordt hieronder verstaan de bewuste activiteit die ieder mens bij zichzelf herkent als bewust of als in een reflex denken. In feite is dit bewuste denken, dit reflexieve denken, niet de enige vorm van cognitie die in gedrag een rol speelt. Integendeel, de meest essentiële rol is de cognitieve verwerking van prikkels die grotendeels juist onbewust verloopt.

Gedrag:

Gedrag wordt in het alledaags spraakgebruik gezien als constateerbaar of waarneembaar handelen. Vanuit psychologisch oogpunt wordt onder gedrag een meer complex geheel verstaan, namelijk het totale complex van interacties met de omgeving. Gedrag is een betekenisvolle reactie op een betekenisvolle situatie. De term betekenisvol, of zinvol geeft aan het gedrag juist die andere betekenis dan reacties als knipperen met de ogen als reflex, of de spijsvertering. Betekenisvol houdt in dat er niet gereageerd wordt op een lichamelijke prikkel als zodanig, maar op de cognitieve verwerking daarvan.

Kenmerken van het werken volgens uitgangspunten van de cognitieve gedragstherapie:

  • Cognities staan centraal
  • Probleemgericht
  • Gestructureerd en doelgericht
  • Actiegericht
  • Samenwerking van therapeut en cliënt zijn noodzakelijk
  • Educatief
  • Kortdurend, er wordt gebruik gemaakt van een beperkt aantal sessies waarbij geldt: zo snel als kan, zo lang als nodig

Cognitieve Gedragstherapie

Testimonials

De hulp van Birgitte heeft inzicht gegeven in patronen die onze relatie beïnvloeden. De sessies tijdens het weekend zijn heilzaam geweest en bieden aanknopingspunten voor het verbeteren van onze verbinding. Birgitte is een kundige professional die zich goed voorbereid en daardoor een gerichte bijdrage kan leveren met relatietherapie. Haar warme hartelijkheid werd benadrukt door het betrekken van haar persoonlijke ervaringen in de sessies. Daarnaast weet ze de kennis goed te vertalen om tijdens de sessies samen op dezelfde golflengte te komen.

Bastiaan en Monique

Birgitte is een uitstekende hulpverlener. Analytisch erg sterk, meelevend zonder overdrijven, stelt de juiste vragen en vraagt ook dóór op de goede manier. Probeert niet te imponeren met moeilijke woorden maar weet overduidelijk meer dan genoeg van psychische processen en hoe daar mee om te gaan. Ik ben erg goed geholpen.

Erwin Noorman

Ik voel mij bij Birgitte in goede handen. Zij is vakkundig en in het bezit van achtergrondkennis en eigen ervaring. Dit deelt ze ook en dat geeft de training naast inhoud ook een persoonlijke touch. Bijvoorbeeld het delen van gedichten, inspirerende verhalen of persoonlijke ervaringen uit eigen leven. Dit creëert openheid, warmte en laagdrempeligheid in de sessie, naar mijn gevoel. Het wordt nooit overmatig betrokken, waarbij het geen groepstherapie wordt of er te diep wordt ingegaan op persoonlijke problematiek. Het gaat om het nu, het voelen en het zijn.

 

Anoniem

Birgitte heeft mij in de EMDR therapie leren om te gaan en mezelf te vergeven, ik leef weer in het heden in plaats van in het verleden. De mindfulness trainingen hebben er voor gezorgd dat ik zaken niet zo meer overdenk. Problemen maak ik klein en maak ik niet groot. Ik ben terug in het moment gekomen. Het is niet zo dat de problemen allemaal zijn opgelost, het is meer dat ik de problemen aankan en weer positief in het leven sta.

Hans Wind

Hoewel ik vooraf wat huiverig was voor het groeps-aspect, bleek dat juist veel toe te voegen aan zowel de mindfulness-training als de compassie-training die ik bij Syntagma heb gevolgd. Dankzij de zeer deskundige en professionele begeleiding door Birgitte zijn beide trainingen enorm waardevol voor mij geweest! Ik heb Birgitte -ook in mijn individuele traject- ervaren als een heel prettige, open, nuchtere, empatische en gedreven psycholoog en trainer. Ze analyseert snel en scherp, weet de juiste sfeer te creëren, gaat de moeilijke dingen niet uit de weg, stelt de goede vragen, gebruikt  humor op een fijne manier en geeft praktische handvatten om mee verder te kunnen. Doordat Birgitte kan putten uit een gedegen theoretische achtergrond met een diversiteit aan ervaringen, opleidingen en aanvullende scholingen kan ze gemakkelijk aansluiten en schakelen en zo steeds de best passende route vinden. Het heeft mij erg geholpen in het beter kunnen luisteren naar en handelen volgens mijn gevoel, en in het vinden van meer rust, vertrouwen en stevigheid. Heel veel dank daar voor! M. v. I.

M. v. I.

Cognitieve Gedragstherapie

Beroepsvereningingen

Birgitte is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen en netwerken.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor de 3-maandelijkse nieuwsbrief per mail!

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Algemene voorwaarden Privacy Disclaimer
Ontworpen en ontwikkeld door mintis.nl