Communicatieve benadering

De communicatieve benadering in relatietherapie bevordert open en effectieve communicatie tussen partners voor een gezonde relatie.

Communicatief perspectief

Hoe wordt er gecommuniceerd en wat is de uitwerking daarvan op het individuele functioneren? Binnen de communicatieve benadering gaat het vooral om de context waarbinnen communicatie plaatsvindt.

Wat er in een gezin, in een partnerrelatie of tussen individuen gebeurt, verwijst niet per se naar de individuele betekenissen of intenties. De interpretatie van datgene wat zich tussen mensen afspeelt, wordt beïnvloed door de context waarin de interactie plaatsvindt. Dit kan de context van de relatie zijn, maar dat kan ook de context zijn van een derde persoon of de context van een bepaalde groep, bijvoorbeeld een team waarvan iemand deel uitmaakt. Wat er gezegd en gedacht wordt en hoe het gezegd wordt, heeft tevens te maken met bredere sociale verbanden buiten die specifieke situatie.

Taal en communicatie in brede zin wordt gezien verbinding tussen mensen: woorden en gedragingen vormen en verbinden mensen. De sociale en relationele context en de persoonlijke realiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Familieleden reageren op elkaar, partners reageren op elkaar en beïnvloeden elkaars gedrag. De ene ouder reageert op het gedrag van de andere ouder, ouders reageren op het gedrag van een kind, het kind reageert op het gedrag van zijn ouders en kinderen reageren onderling en beïnvloeden het gedrag van elkaar.

Gedrag van de een wordt uitgelokt door gedrag van de ander. Communicatie wordt daarbij ook opgevat als gedrag. Iemand zendt een boodschap uit en toont hiermee gedrag. Een ander ontvangt en verwerkt de boodschap en reageert. Deze onderlinge communicatie beïnvloedt het onderlinge gedrag.

Communicatief perspectief

Beroepsvereningingen

Birgitte is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen en netwerken.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor de 3-maandelijkse nieuwsbrief per mail!

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Algemene voorwaarden Privacy Disclaimer
Ontworpen en ontwikkeld door mintis.nl