Narratieve benadering

Relatietherapie met een narratieve benadering richt zich op het hervertellen en herschrijven van de verhalen binnen de relatie.

Narratief perspectief

Mensen hebben verhalen over elkaar en over zichzelf. Deze verhalen zijn en worden gevoed door hun geschiedenissen, hun omgang met elkaar en anderen. Verhalen bieden samenhang en betekenis aan willekeurige gebeurtenissen en maken zo de invloed van de gebeurtenissen sterker. Beelden en verhalen hebben invloed op de manier waarop mensen in het leven staan en hoe anderen met hen omgaan. Verhalen geven identiteit aan mensen. Individuele en familie-identiteiten komen tot stand in de voortdurende uitwisseling tussen mensen. Deze identiteiten worden in de relatie met anderen voortdurend gevormd, bevestigd of veranderd. Identiteiten kunnen ook belemmerend werken en veroorzaken dat er een probleemverhaal ontstaat. Verhalen waarin een probleem samenhang geeft en betekenis geeft aan een gebeurtenis of aan gebeurtenissen hebben een verarmend effect op gevoelens, gedachten en manier van leven.

Therapie kan opgevat worden als het maken van constructieve verhalen met daardoor ook een andere betekenisverlening. Het leven bestaat uit vele verhalen en samen met de therapeut wordt gezocht naar momenten en aangrijpingspunten om de verhalen die weggedrukt worden door het probleemverhaal naar voren te halen. De cliĆ«nt blijft hierbij de auteur van zijn eigen verhaal, maar hij kan de aangeboden verhalen of ingrediĆ«nten van de therapeut zien in zijn nieuw te “schrijven” eigen verhaal.

Narratief perspectief

Beroepsvereningingen

Birgitte is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen en netwerken.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor de 3-maandelijkse nieuwsbrief per mail!

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Algemene voorwaarden Privacy Disclaimer
Ontworpen en ontwikkeld door mintis.nl